Incidenten Charleroi - Standard

Naar aanleiding van de incidenten die gisteren tijdens de wedstrijd plaatsvonden en die ten strengste veroordeeld worden door Standard de Liège, heeft de club beslist om twee belangrijke beslissingen te nemen, op basis van dezelfde conclusie: het is volstrekt onaanvaardbaar dat, in het geval van een definitieve wedstrijdonderbreking door de scheidsrechter, de sportieve uitkomst van deze match bepaald kan worden door het gedrag van een handvol mensen in de tribune.

 

Ten eerste zal Standard de Liège geen enkel ticket meer te koop aanbieden voor de resterende uitmatchen van de Jupiler Pro League, tot ten minste het einde van de reguliere competitie. Het is duidelijk, gezien de gebeurtenissen van gisteren, dat het onmogelijk is om te controleren of de plaatsen wel ingenomen worden door échte supporters van de club.

Standard de Liège neemt dus spontaan een maatregel zonder precedent in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. De club wil ook benadrukken dat ze voor de georganiseerde thuismatchen geen incidenten meer gekend hebben sinds Standard - Zulte Waregem op 19 oktober 2014, dus sinds de overname van de club door Bruno VENANZI.

 

Ten tweede zal Standard de Liège, in het algemeen belang van het voetbal, niet aanvaarden dat de punten voor de wedstrijd in kwestie niet toegekend zullen worden.

Een dergelijke beslissing zou een gevaarlijk drift vormen voor het voor het voetbal en dit in verschillende opzichten:

- Voor absoluut identieke feiten (tijdelijke onderbreking van een match) kunnen twee voetbalclubs op een volledig verschillende manier gestraft worden (een boete in het ene geval en puntenaftrek in het andere geval).

Het laatste geval, als voorbeeld nemend, waar supporters van Charleroi de oorzaak waren van de onderbreking van de wedstrijd tegen STVV op 29 oktober 2016, resulteerde in louter een boete voor de club. Daarom zou het incoherent zijn dat Standard voor gelijkaardige feiten zwaarder bestraft zou worden, simpelweg omdat ook de supporters van de andere ploeg incidenten pleegden tijdens diezelfde wedstrijd. De competitie zou daardoor onherstelbaar verstoord worden.

- De wil van iedereen moet zijn om alle relschoppers te verbannen uit de stadia. Het is daarom ondenkbaar dat een aantal regels hun daden zouden versterken, door hen de macht te geven om de uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden. In dit opzicht delen we volledig dezelfde mening als Sporting Charleroi, waar het bestuur tijdens vorige incidenten reeds het volgende aanhaalde : “In mijn opzicht en in dat van Charleroi kan men niet accepteren dat een kwaadaardige houding het sportieve resultaat bepaalt”.

- De scheidsrechter van deze wedstrijd heeft moeten ingrijpen en de keeper van Charleroi erop moeten wijzen, te stoppen met de supporters onnodig te provoceren, met het risico dat de wedstrijd op eender welk moment zou onderbroken kunnen worden.

Conclusie :

Enerzijds toont, het totale verbod op het bijwonen van uitwedstrijden door de supporters, aan dat Standard de Liège er alles aan doet om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden.

Anderzijds zal Standard de Liège er alles aan doen om op gelijke voet behandeld te worden als zijn tegenstanders en om zijn belangen in deze zaak stevig te verdedigen zodat de sportieve eerlijkheid volledig gerespecteerd wordt.