Communiqué van de stad Luik en Standard de Liège

28-08-20

Overeenkomst over een protocol voor het organiseren van wedstrijden in het stadion van Standard de Liège in aanwezigheid van Luikse supporters.

Na verschillende gesprekken tussen de stad Luik en Standard ging de burgemeester van Luik, Willy DEMEYER, akkoord met een protocol waarbij 10.000 Luikse supporters hun thuisploeg kunnen ondersteunen tijdens de rest van de competitie.

In de komende dagen zal Standard de Liège, in overleg met “La Famille des Rouches”, alle praktische modaliteiten afronden die de langverwachte terugkeer van een gedeeltelijk publiek tijdens de thuiswedstrijden van Rouches mogelijk maken.

 

Het ministerieel besluit van 22.08.20 voorziet dat de burgemeesters de beheerders van infrastructuren kunnen machtigen om af te wijken van de opgelegde maximale capaciteit. Een capaciteit die vanaf 1 september voor buiteninfrastructuur is vastgesteld op 400 zittende mensen.

Na een eerste analyse in aanwezigheid van de relevante diensten van Standard, de Stad en de Politie en na de eerste contacten met de Pro League, het kabinet van minister GLATIGNY en met de betrokken afdeling van het CHU (via Standard), lijkt het erop dat de stadioncapaciteit uitgebreid zou kunnen worden tot +/- 10.000 zitplaatsen. Dit cijfer hangt af van de grootte van de verschillende "familiebubbels" die de match zullen bijwonen.

 

Enkel Standard-supporters zullen welkom zijn (geen bezoekers).

Amper één rij op twee zal gebruikt kunnen worden (geen directe buur, noch voor noch achter) en amper één zitje op twee behalve als het gaat om “familiebubbels”.

De capaciteit van het stadion met 27.000 zitplaatsen wordt daardoor met meer dan 60% verminderd.

Om elke opstopping te vermijden, zal het aantal ingangen vermenigvuldigd worden en vanaf daar zullen overal in het stadion de verschillende wandelrichtingen duidelijk aangegeven worden.

Er zullen maatregelen genomen worden om zo vlot mogelijke controles te garanderen en drukte & wachtrijen zo veel mogelijk te vermijden. Er zullen ook rond de diverse ingangen maatregelen genomen worden om looprichtingen aan te geven met respect voor ‘social distancing’.

Het dragen van een mondmasker is uiteraard verplicht in het stadion en ook in een groot gebied rond het stadion zal dit verplicht worden, vóór, tijdens en na de wedstrijd, en dit om de lokale bewoners te beschermen. Om de toegang van de hulpdiensten naar de bevolking te verzekeren, zullen ook de controles op illegaal parkeren verstrengd worden.

Verplaatsingen met de bus zijn toegestaan ​​als de huidige regels m.b.t. het vervoer per privébus (1 stoel op 2) gerespecteerd worden. Alcoholgebruik is daarbij verboden.

De bars binnen het stadion zullen gesloten zijn om drukte tijdens de rust te vermijden. Dit aangezien directe bediening aan de bar op grond van de horecaregels verboden is. Standard zal een alternatief voorzien. De speciale ruimtes (loges, club house…) zullen de horecaregels en de bepalingen m.b.t. recepties nauwgezet opvolgen (maximaal 10 personen).

Er zullen ook maatregelen genomen worden met betrekking tot de cafés rondom het stadion en dit conform de huidige bepalingen voor de horeca.

Alle maatregelen en protocollen met betrekking tot de bescherming van werknemers en de aanbevelingen op het gebied van arbeidsgeneeskunde moeten worden gerespecteerd, inclusief de maatregelen met betrekking tot de bescherming van spelers en scheidsrechters.

De voorziene werkplekken voor de orde- en hulpdiensten zullen indien nodig worden aangepast om de best mogelijke bescherming te garanderen.

Al deze maatregelen en specifieke protocollen zullen nog in detail moeten worden voorgelegd aan de Politiediensten en de betrokken CHU-dienst voor eventuele opmerkingen. De aanpassing zal nadien ingediend moeten worden bij Mevrouw de Minister GLATIGNY.