UEFA : disciplinair dossier en boete

20-08-15

Beste supporters

Zoals u misschien wel weet, is ons disciplinair dossier bij de UEFA tijdens de recente Europese campagnes groter geworden: gebruik van pyrotechnische materialen (rookbommetjes, voetzoekers...), het gooien van material op het veld, trappen, versperde nooduitgangen...

Onze club ontvangt elke keer een zware boete en andere grote sancties zouden kunnen volgen (match achter gesloten deuren...).

De UEFA heeft ons opnieuw een boete opgelegd van 10.000 euro omdat er tijdens de match Standard de Liège - FK Zeljeznicar van 30 juli een stuk van 20 cent op het veld werd gegooid.

We herinneren jullie aan het feit dat de UEFA een heel strikte reglementering hanteert en dat er in het geval van overtreding financiële sancties worden opgelegd, zoals recent het geval was voor onze club (en dus onrechtstreeks ook voor onze supporters)

Pyrotechnische materialen :

Standard de Liège wordt heel streng in het oog gehouden door de UEFA op dit vlak. De UEFA-vertegenwoordigers zijn op de hoogte van boetes die werden opgelegd tijdens de vorige Europese campagnes omwille van het gebruik van Bengaals vuur en andere voetzoekers tijdens onze matchen, zowel thuis als op verplaatsing.

Ter herinnering, het gebruik van dergelijke pyrotechnische materialen en voetzoekers is niet enkel verboden volgens de Voetbalwet, maar houdt ook verschillende gevaren in voor mensen die ze gebruiken: brandwonden, inademing van rook... Bovendien brengt het de gezondheid van andere supporters in het stadion in gevaar.

 

Nooduitgangen:

We hebben al regelmatig onderstreept dat het verplicht is om alle nooduitgangen permanent vrij te houden en dat men in geen geval de weg mag versperren.

Onafhankelijk van het feit dat dit gedrag een gevaar inhoudt voor de gebruikers en de andere personen aanweig in de tribune, willen we benadrukken dat het niet toegelaten is om op een trap of voor een doorgang te staan tijdens de match. Iemand die de bevelen van een steward negeert, breekt een inbreuk op de Voetbalwet en kan vervolgd worden.

Sommige mensen zullen beweren dat dit vroeger wel toegelaten werd en dat klopt ook, maar deze slechte gewoonte moet afgeleerd worden.

In een noodsituatie telt elke seconde, dus gelijk welk obstakel dat een doorgang verspert kan dramatische gevolgen hebben.

Iedereen moet handelen als een verantwoordelijk persoon om de veiligheid te garanderen.

Wat zou u zeggen als een persoon van uw entourage iets overkomt omdat hij niet tijdig gered kon worden omdat er evacuatiemoeilijkheden waren ?

Dit kan spijtig genoeg iedereen van ons overkomen...

 

Politieke of racistische boodschappen :

De UEFA verbiedt ook elke boodschap van dit type.

De supporters van Standard staan gekend voor hun open geest en hun permanente strijd tegen racisme en discriminatie.

Gelieve ook te noteren dat elke boodschap met een politiek karakter (spandoeken met een politieke uitspraak zoals Israëlische of Palestijnse vlaggen momenteel enz.) verboden is en zal vervolgd worden door de UEFA met zware financiële straffen voor degene die de boodschap verspreidt.

 

Bedankt iedereen om rekening te houden met deze reglementering en ons te helpen om iedereen te sensibiliseren wat betreft deze problematiek.