Wedstrijd in Charleroi: beveiliging

11-08-23

Naar aanleiding van de bezorgdheid over mogelijke ordeverstoringen en in het bijzonder het gebruik van pyrotechniek tijdens de wedstrijd Sporting de Charleroi - Standard de Liège van aanstaande zondag, wil de Minister van Binnenlandse Zaken erop aandringen dat wij u de volgende informatie verstrekken.

U wordt eraan herinnerd dat het bezit, het gebruik, het binnenbrengen of een poging tot het binnenbrengen van pyrotechnisch materiaal in een voetbalstadion formeel verboden is en strafrechtelijk vervolgd kan worden zoals voorzien door de voetbalwet. Het gebruik van vuurwerk is eveneens verboden op het ganse grondgebied van het koninkrijk, bijvoorbeeld op de reis weg naar of van het stadion.

De laatste wijziging van de voetbalwet, die dateert van 19 juni 2023 en werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 06/07/2023, bepaalt dat in het kader van de toepassing van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2005 dat ticketbeheer bij voetbalwedstrijden regelt, stewards en/of bewakingsagenten het recht hebben om controles uit te voeren om na te gaan of de identiteit die vermeld staat op het toegangsbewijs overeenstemt met de identiteit die vermeld staat op de identiteitsdocumenten van de persoon die het toegangsbewijs bezit. Indien dit niet het geval is, wordt de toegang tot het stadion geweigerd.

Sindsdien moeten alle tickets worden op naam verkocht worden en de houders ervan moeten op voorhand geregistreerd zijn op basis van een identiteitsbewijs, zoals nu reeds het geval is. De nieuwe wijziging van de voetbalwet voorziet in de mogelijkheid om identiteitscontroles uit te voeren om na te gaan of de naam op het ticket wel degelijk overeenstemt met de naam van de persoon die het ticket gebruikt om het stadion te betreden.

Het ministerie vraagt ons ook voor deze wedstrijd van dit voorrecht gebruik te maken. We raden je daarom aan om op tijd bij het stadion te zijn, omdat de toegang tot de tribune langer kan duren dan normaal.

We rekenen erop dat jullie je op een voorbeeldige manier zullen gedragen en geen daden zult stellen die negatieve gevolgen zouden kunnen hebben voor onze club en haar supporters. We willen u eraan herinneren dat onze club tot december een wedstrijd achter gesloten deuren met uitstel heeft. Het is zeker dat als er pyrotechnische materiaal op het veld zouden landen, deze schorsing zou worden opgeheven en de wedstrijd een wedstrijd achter gesloten deuren zou worden.