Zeg NEEN! tegen doping

14-02-17

De Nationale Anti-doping Organisatie (ONAD) van de Waals-Brusselse federatie (FWB) lanceert vanaf de volgende speeldag in het kampioenschap 1A, in samenwerking met Standard de Liège, Sporting Charleroi en Royal Excel Moeskroen, een sensibiliseringscampagne genaamd “Zeg NEEN! tegen doping”. Deze campagne, voorgesteld en ondersteund door het Wereldantidopingagentschap (WADA), richt zich op het promoten van een zuivere sport en het sensibiliseren van het grote publiek over de negatieve effecten van doping op de gezondheid en voor de rechtvaardigheid van de sport.

Concreet zal de boodschap “Zeg NEEN! Tegen doping” op grote schaal verdeeld worden in de stadions van de meewerkende ploegen tijdens hun 2 volgende thuiswedstrijden. De eerste verspreidingen zijn voorzien op 18, 19 en 25 februari tijdens de wedstrijden Moeskroen - Beveren, Standard de Liège - KAA Gent en Sporting Charleroi - Sint-Truiden.

In 2016 heeft het ONAD van de FWB 1319 controles uitgevoerd in alle sporten op alle niveaus, waarvan 100 controles in het voetbal.

Standard de Liège, Sporting Charleroi en Royal Excel Moeskroen hebben de uitnodiging van het ONAD om samen te werken en iets bij te brengen aan de campagne meteen geaccepteerd. Bovendien hebben de 3 clubs, om de sterke en educatieve medewerking te onderstrepen, hun jeugdploegen tussen 15 en 18 jaar ingeschreven voor een interactieve vorming over anti-doping. In de toekomst zou de campagne kunnen uitbreiden naar andere beoefende sporten in de Waals-Brusselse Federatie.